Correspondentie
Minneapolis
http://www.jeroensprenger.nl/correspondent/minneapolis.html

© 2010 Correspondentie
Home  | Contact  | Colofon
Hotel Sir Francis Drake

 

Gesprekken met collega's

Minneapolis, 7 Aug. 1952

Nu zit ik sedert gisteren in Minneapolis. Over goed twintig minuten vertrekken wij weer uit ons hotel. (Het is omstreeks half zes) Nu gaan we per vliegtuig naar Denver. Dat is een hele reis, ongeveer 800 mijl, dat is 1200 kilometer. Ik weet het niet precies, misschien is het wel Amsterdam-Moskou. Jullie zien dus wel, dat ik grote afstanden afleg. En dat ik veel kan vertellen, wanneer ik weer thuis ben gekomen. We hebben hier gisteren bezoeken afgelegd bij coöperaties. Die zijn ook hier ontzettend groot. Gisteravond hebben wij gesplitst bezoeken afgelegd bij mensen onder wie collega’s. Zo ben ook ik bij een verslaggever van de Minnesota Star terechtgekomen. Ik heb een avond gezellig zitten praten. Ik heb hem en zijn vrouw jullie foto’s laten zien.

Je moet de groeten hebben van zijn vrouw, die tegen november zelf een baby verwacht. Dat is de tweede, maar de eerste is gestorven. Vanmorgen heb ik een grote meelmaalderij gezien en vanmiddag hebben we gesproken met twee redacteuren, namelijk met een van een labor-paper en een van een dagblad (de Minneapolis Tribune). De laatste is een labor-correspondent, dus ongeveer doet hij hetzelfde werk als ik.

Hoe gaat het met jullie? Na de brief, welke ik heb beantwoord vanuit Milwaukee, heb ik geen brief meer ontvangen. Ik schrijf dat alleen maar om je op de hoogte te stellen in hoeverre ik van mijn kant op de hoogte ben van jullie belevenissen thuis. Als je zo maar steeds doorreist, kan de post je natuurlijk niet vlug en niet regelmatig bereiken. Wat schiet de tijd toch op. Volgende week om deze tijd, zijn we bij leven en welzijn al weer heel dicht genaderd tot Washington. Ik hoop, dat jullie het nog even zonder mij kunnen stellen.

Een deel van het reisprogramma heb ik jullie al geschreven. Hier volgt de rest. Woensdag 13 t/m Do. 14 Aug zijn we in Tennessee, waar we de waterwerken etc gaan bezichtigen. Ons hotel is daar Andrew Johnson Hotel in Knoxville. Vrijdag 15/8 zijn we in het Barrington Hotel, Charlotte, North Carolina. Zaterdag 16/8 hopen we weer in Washington in ons geliefde hotel Ambassador terug te zijn. We zijn daar gedurende het weekend vrij. Maandag en Dinsdag 18 & 19 Aug. hebben we conferenties op de C.I.O. en A.F. of L. Woensdag en Donderdag 20 & 21 Aug. zijn we weer terug in New York, namelijk weer in Park Sheraton Hotel, van waaruit ik mijn eerste brief heb geschreven. Vrijdagmorgen vertrekt de “Veendam” uit New York.

Met ons allen in het team gaat het goed. Ik hoop dat dat met jullie ook het geval is. Groet de buren, kennissen en familie (voor zover je die ziet) hartelijk van mij. Ik heb nu ongeveer wel al mijn postkaarten verstuurd. Deze gaan per gewone post. Wanneer jij deze brief krijgt, zullen zij successievelijk wel binnenkomen. Ik heb pas weer een cheque van $ 240 ontvangen. Ik kan dus weer even voort.

Mijn tijd is op, ik moet vertrekken. Ik wacht bovendien op de maat van je kousen. Ik heb hier twee overhemden gekocht.


Van hier tot Moskou

De afstand van Amsterdam naar Moskou is 2.500 kilometer. Dus het dubbele van de afstand van Minneapolis naar Denver.


De Minneapolis Tribune is een ochtendkrant opgericht in 1867. In 1982 is deze krant gefuseerd met de avondkrant Minneapolis Star, die ooit is opgericht als de Minnesota Daily Star (1920). En bestaat sindsdien als Star-Tribune. Het is niet duidelijk of Minnesota (Daily) Star dezelfde is als hier ook wordt vermeld.

AFL en CIO

In 1952 kent de Verenigde Staten nog twee grote vakcentrales, de American Federation of Labor (AFL) en het Congress of Industrial Unions (CIO). De AFL is in 1886 opgericht en verenigt vooral vakverenigingen van ambachtslieden. Samuel Gompers is de legendarische voorzitter ervan, die kort en kernachtig het vakbondsstreven samenvat in de oneliner "We want more money, and we want ik now!" Het CIO ontstaat in 1936 na een dispuut in de AFL over de structuur van de vakcentrale. Enkele bonden, die een bedrijfsgewizje organisatie voorstaan, splitsen zich dan af en vormen het CIO. In 1955 gaan beide vakverbonden weer samen in de AFL-CIO.